//Agenda Backup
Agenda Backup 2022-04-04T10:59:03-04:00

Agenda Backup

Our Scientific Program Committee has worked diligently to create a spectacular program of presentations, debates, and discussions with key speakers within the hypertension community and beyond. The program will highlight Basic Science, Clinical and Primary Care-Guidelines Implementation to address the most requested topics in hypertension and adjacent conditions for whole patient care.

PROGRAM OVERVIEW

 Thursday, May 5, 2022

Time Primary Care Clinical/Pop Science Basic Science
10:00 – 10:45 am ET

Opening Plenary

Hypertension and Covid-19

Speakers: Dr. Ernesto Schiffrin

11:00 – 12:00 am ET

Topic #1: Guidelines and targets by population (including case studies)
Speaker: Dr. Sheldon Tobe

Topic #2: The new UK hypertension case finding program
Speaker: Dr. Helen Williams

Hypertension and cardiovascular risk factors in people with severe mental illness: what are the implications?

Speaker: Dr. Ahmed Jérôme Romain
(30 mins)
+ 2 abstracts (15 mins x 2)

Spatiotemporal and Functional Selectivity of G protein-Coupled Receptors Signaling; Impact in drug discovery.

Speaker: Dr. Michel Bouvier
(30 mins)

+ 2 abstracts (15 mins x 2)

12:00 – 12:15 pm ET Break
12:15 – 1:15 pm ET Topic #1: Central Blood Pressure and Arterial Stiffness

Speaker: Dr. Ray Townsend

Treatment of Heart Failure with Preserved Ejection Fraction
(SGLT2 inhibitors)
Speaker: Dr. Shelley Zieroth
(30 mins)
+ 2 abstracts (15 mins x 2)
Mechanistic insights into the benefits of exercise for hypertensive disorders of pregnancy

Speaker: Dr. Kristi Adamo
(30 mins)

+ 2 abstracts (15 mins x 2)

1:45 – 2:45 pm ET Topic #1:
Hypertension Complications – CKD, Ophthalmology, Dementia and Stroke
(1hr panels)
Speakers: Drs. Philip McFarlane, Jason Andrade, John Chen
Renal Denervation

Speaker: Dr. Ray Townsend
(30 mins)

+ 2 abstracts (15 mins x 2)

Local Microvascular Blood Flow Regulation

Speaker: Dr. Graham Fraser
(30 mins)

+ 2 abstracts (15 mins x 2)

3:00 – 4:00 pm ET 3 Rapid Fire Sessions
(20 mins each)
4:00 – 4:15 pm ET Break
4:15 – 6:30 pm ET Young Investigator Forum

Friday, May 6, 2022

Time Primary Care/Clinical/Pop Science Basic Science
10:00 – 10:45 am ET

Plenary

Obesity managements – Impact of lifestyle modifications on cardiometabolic health
Speaker: Dr. Jean-Pierre Desprès

11:00 – 12:00 am ET Why do Canadian women have poorer hypertension (and other cardiovascular risk factor) control?
Speakers: Drs. Paula Harvey, Stella Daskalopoulou,
Colleen Norris
(60 mins)
Plant bioactives and the intersectionality of diet and pharmacotherapy in CVD
Speaker: Dr. Pierre Haddad
+ 2 abstracts (15 mins x 2)
12:00 – 12:15 pm ET Break
12:15 – 12:45 pm ET SGLT2 INHIBITORS. New tool in treatment of hypertension?
Speaker: Dr. Brendon Neuen
1:15 – 2:15 pm ET Innovations in Blood Pressure Measurements (cuffless devices)
Speaker: Dr. Daichi Shimbo
+ 2 abstracts (15 mins x 2)
Updates on vascular complications in preeclampsia
Speaker: Dr. Sandra Davidge
+ 2 abstracts (15 mins x 2)
2:45 – 3:45 pm ET Finerenone & Kidney and Heart Protection
Speaker: Dr. Rajiv Agarwal
+ 2 abstracts (15 mins x 2)
Urinary biomarkers of Mineralocorticoid activation
Speaker: Dr. J. Matt Luther
+ 2 abstracts (15 mins x 2)
4:00 – 6:00 pm ET Young Investigator Forum